Piatok, 19. Apríl 2024

Dnes má meniny Jela
Zajtra má meniny Marcel

Oznam

Ospravedlňujeme sa používateľom prehliadačov Internet Explorer za možné problémy s plným zobrazovaním niektorých modulov. Pracuje sa na odstránení chýb. Použite, prosíme, iný prehliadač- Mozilla Firefox, Opera alebo Google Chrome. Ďakujeme za pochopenie.

Home Biblická olympiáda BO Celoslovenské kolo Biblickej olympiády
Celoslovenské kolo Biblickej olympiády

V dňoch 17. - 19. 5. 2011 sa konalo v Spišskej Kapitule celoslovenské kolo Biblickej olympiády. Bol to jubilejný, desiaty ročník tejto súťaže. Obsah súťaže kladie dôraz na vedomosti, zručnosti, skúsenosti a návyky vychádzajúce zo štúdia Svätého písma. Celoslovenské kolo zabezpečovalo Katolícke pedagogické a katechetické centrum v Spišskej Novej Vsi s Komisiou pre katechizáciu a školstvo KBS v spolupráci s diecéznym katechetickým úradom Spišskej diecézy.


Popoludní pred súťažou mali účastníci poznávací program, obhliadku historických pamiatok Spišskej Kapituly a okolia (katedrála, Spišský hrad a kostol v Žehre). Prvý deň pri sv. omši Mons. Andrej Imrich, pomocný spišský biskup, vychádzajúc z liturgických čítaní, vysvetlil pojem predsudku a kolektívnej viny. Druhý deň mal sv. omšu Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup a predseda Komisie pre katechizáciu a školstvo KBS. Poďakoval všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na súťaži. Potom povzbudil súťažiacich, aby nezostali len pri vedomostiach, ale aby posolstvo Sv. písma prenášali do každodenného života.


Večer pred súťažou sa žiaci spoločne podelili o skúsenosti z prípravy na BO. Súťažiaci, pedagogický dozor, porota i členovia Odbornej komisie BO, ktorí pripravujú otázky, boli v dobových kostýmoch. V prvej kategórii sa prejavila skutočnosť, že väčšina súťažiacich sa pripravovala spoločne, v druhej kategórii sa viac pripravovali individuálne. Žiaci stredných škôl okrem skúseností z prípravy sa podelili aj o duchovné zážitky, ktoré získali pri príprave. Ich svedectvá boli veľkým povzbudením pre prítomných.

Odpovede posudzovala päťčlenná porota, ktorej predsedom bol Doc. ThDR. František Trstenský PHD, prednášajúci na Teologickom inštitúte v Spišskej Kapitule Teologickej fakulty KU v Košiciach, ThDr. Mária Kardis, PhD., prednášajúca na gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity, Mgr Alžbeta Bezáková, metodička DKÚ Banskobystrickej diecézy, Mgr. Daniela Hodásová, metodička DKÚ z Nitrianskej diecézy, Mgr. Jozef Adamkovič, riaditeľ DKÚ Bratislavskej arcidiecézy. Súťaž moderoval dp. A. Šottník, dekan zo Šale, z Trnavskej arcidiecézy.

Súťaž prebiehala v dvoch kategóriách, pre žiakov druhého stupňa základných škôl (18. 5. 2011) a pre žiakov stredných škôl (19. 5. 2011). V prvej kategórii na prvom mieste sa umiestnila ZŠ T. J. Moussona v Michalovciach z Košickej eparchie, na druhom mieste skončila ZŠ sv. Vojtecha vo Vrábloch z Nitrianskej diecézy. Na treťom mieste sa umiestnila ZCŠ R. Zaymusa v Žiline zo Žilinskej diecézy. Ďalšie poradie: 4. ZŠ Angyalova v Kremnici z Banskobystrickej diecézy, 5. ZŠ a MŠ sv. Kríža v Kežmarku zo Spišskej diecézy, 6. ZŠ Školská 5 vo Veľkých Kostoľanoch z Trnavskej arcidiecézy, 7. ZŠ a MŠ v Kolbovciach z Prešovskej archieparchie, 8. ZŠ v Kokave nad Rimavicou z Rožňavskej diecézy, 9. ZŠ Sídlisko II. vo Vranove nad Topľou z Košickej arcidiecézy, 10. ZŚ Kupeckého 74 v Pezinku z Bratislavskej arcidiecézy. Ceny odovzdal mons. Andrej Imrich, spišský pomocný biskup a predseda poroty F. Trstenský.

V druhej kategórii zvíťazilo Gymnázium sv. Andreja v Ružomberku zo Spišskej diecézy, na druhom mieste sa umiestnilo Gymnázium sv. Františka v Žiline zo Žilinskej diecézy a na treťom mieste skončilo gymnázium Leonarda Stockela v Bardejove z Košickej arcidiecézy. Ďalšie poradie: 4. Katol. gymnázium Š. Moyzesa v Banskej Bystrici z Banskobystrickej diecézy, 5. Gymnázium Angely Merici v Trnave z Trnavskej arcidiecézy, 6. Obchodná akadémia v Senici z Bratislavskej arcidiecézy, 7. Piaristické gymnázium J. Braneckého v Trenčíne z Nitrianskej diecézy, 8. Gymnázium B. S. Timravy v Lučenci z Rožňavskej diecézy, 9. Gymnázium sv. Jána Krstiteľa v Trebišove z Košickej eparchie, 10. Gymnázium T. Vansovej v Starej Ľubovni z Prešovskej archieparchie. Ceny odovzdal Mons. Štefan Sečka pomocný spišský biskup a predseda poroty F. Trstenský.

V priestoroch súťaže boli vystavené aj víťazné obrazy súťaže Biblia očami detí a mládeže v jedenástich kategóriách a podkategóriach z 280 víťazných obrazov z jednotlivých diecéz. Tieto budú slávnostne vyhodnotené v Spišskej Kapituli 14. 6. 2010.

Zdroj: www.tkkbs.sk

 

 

Vyberáme z fotogalérie

Najbližšie podujatia

No events

Kde nás nájdete

Diecézny katechetický úrad

Pribinovo námestie 7

949 01 Nitra

Stránkové dni:

pondelok 15:30 - 17:00

streda 15:30 - 17:00




Prevádzkované na Joomla!. Designed by: free joomla templates ntc dedicated hosting Valid XHTML and CSS.